Estudis analitzen les violències masclistes en dones grans i en dones amb discapacitat

L’Institut Català de les Dones va presentar, el passat 26 de març dos estudis de caire interseccional per compartir el coneixement que han aportat al conjunt de professionals dels circuits de Violència Masclista, de l’àmbit acadèmic i associatiu i a la ciutadania en general.
L’objectiu de les investigacions, encarregades per l’ICD a dues entitats expertes, és facilitar eines d’abordatge en la lluita contra les violències masclistes des del punt de vista de l’anàlisi interseccional.
Els dos estudis van ser:
1. Les violències masclistes en les dones grans, una aproximació feminista i interseccional.
La finalitat d’aquest estudi és conèixer la situació de les dones majors de 65 anys a Catalunya, des de la base de la gerontologia feminista; l’impacte i la incidència de les violències masclistes en la vellesa des d’una perspectiva de cicle vital, feminista i interseccional, per tal d’aportar la informació que permeti dissenyar mesures i actuacions de recerca, detecció, sensibilització, prevenció, protecció, atenció i recuperació de les violències masclistes a partir de la recerca o recollida d’informació al respecte.
Estudi realitzat per a l’Institut Català de les Dones per la Fundació Aroa

2. Diagnòstic de necessitats específiques per a l’abordatge de les violències masclistes en les dones amb discapacitat i propostes d’actuació
En el recorregut històric d’atenció a les dones amb diversitat funcional trobem eugenèsia, exclusió, aïllament, correcció o reparació. Aquestes i altres actituds responen a una mirada tràgica sobre aquesta diversitat que actualment compta actuacions i situacions de violència física, simbòlica o estructural dirigida a aquest col·lectiu. Però el que cal ressaltar amb més claredat és la profunda naturalització d’aquesta violència i, en conseqüència, la seva invisibilitat.
Aquest projecte de recerca parteix doncs de la voluntat de fer visible el fenomen de la violència contra les dones amb discapacitat, així com oferir orientacions i propostes d’acció que ajudin a revertir la situació actual des d’una perspectiva interseccional i feminista.
Estudi elaborat per a l’Institut Català de les Dones per: Carme Riu Pascual, Asun Pié Balaguer, Joan Moyà-Köhler, de Dones no Estàndards.

Trobareu les conclusions d’ambdós estudis i elvideo del webinar del passat 26 de març al següent link : clica aquí

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

WordPress Anti-Spam by WP-SpamShield