Hort ecològic i reciclatge de matèria orgànica

El Centre ocupacional de Santa Coloma de Farners que gestiona la Fundació ASTRES duu a terme  el projecte d’hort ecològic i reciclatge de matèria orgànica.

Des de l’obertura del taller es va plantejar la necessitat de crear un projecte d’hort en què les persones usuàries del servei poguessin aprendre un seguit d’habilitats i aptituds relacionades amb el món de l’horticultura i el reciclatge.

Aprofitant l’espai del terreny es va iniciar el projecte d’horta, un projecte bàsic en què les persones usuàries del servei realitzen diferents tasques tals com: preparar el terreny (treure males herbes, recollir i escampar restes de poda i fems, llaurar…); sembrar, regar, lligar canyes…, recol·lectar els fruits. El desenvolupament d’aquesta activitat es duu a terme a nivell pràctic i, com hem dit anteriorment, es realitza en una zona delimitada situada a l’espai exterior destinat al jardí.

Tanmateix, el desenvolupament d’aquesta activitat també suposa l’adquisició de noves responsabilitats (d’ajustament personal), derivades de la mateixa, tals com la preparació de la bossa amb el vestuari propi de l’hort, hàbits higiènics al centre, gestió de la guixeta (control dels productes d’higiene), planificació i organització individual setmanal…

L’organització de les tasques de l’hort van a càrrec de la monitora del servei que és qui va marcant les directrius. Aquesta estableix quan i com s’efectuen les tècniques necessàries i amb quins productes i eines.

Es realitzen dos horts diferenciats en el temps: l’hort de primavera-estiu i l’hort d’hivern. Els productes varien en funció de quan es fa la sembra i la recol·lecció dels mateixos. A més a més, dins del jardí tenim tres arbres fruiters: un caquier, un magraner i un pruner; dels quals també se’n fa la recollida pertinent.

Els fruits recol·lectats es comercialitzen entre els familiars dels usuaris i usuàries i els professionals del servei.

Una de les altres tasques és el reciclatge de matèria orgànica o,altrament dit, el compostatge casolà. Aquest reciclatge permet convertir les restes vegetals en matèria orgànica i serveix per recuperar i millorar el subsòl així com per ajudar a reduir la quantitat d’escombraries generada.

El compostatge consisteix en la descomposició controlada de materials orgànics com fruites, verdures, restes de poda, fulles…mitjançant un procés biològic, on interactuen microorganismes, oxigen i factors ambientals com la humitat i la temperatura.

Un cop per setmana es remena el compost i en un període de 6 mesos s’ha de començar a veure que aquest obté un color de cafè fosc, semblant a la terra que es pot trobar als boscos.

Un dels objectius clars d’aquesta activitat és traslladar a les persones usuàries que han de comprendre i valorar les repercussions de determinades accions, pròpies i dels altres, sobre l’entorn natural i social i que també han de mantenir un comportament adequat en la vida quotidiana i emetre judicis de valor i respecte per la conservació del medi ambient.

Aprofitem aquestes línees per encoratjar-vos a reciclar i poseu el vostre granet de sorra en el manteniment i conservació de l’entorn natural.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

WordPress Anti-Spam by WP-SpamShield